Persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de eigen gezondheid is een van de belangrijkste pijlers van ons gezondheidszorgsysteem. Niet alleen onze levenskwaliteit staat op het spel, maar ook de financiering van het gezondheidssysteem. De grote vooruitgang in de geneeskunde en het wetenschappelijk onderzoek stellen dure behandelingen ter beschikking. De levensverwachting van mensen neemt toe, maar niet altijd de kwaliteit van hun leven.
Het gezondheidssysteem wordt steeds duurder. We moeten niet alleen op de politici en de zorgverzekeraars vertrouwen als het om het behouden of herwinnen van onze gezondheid gaat. Gezondheidsbeleid bevindt zich altijd in het spanningsveld tussen de maatschappij en het individu. Waar ligt onze individuele verantwoordelijkheid?
Een automobilist rijdt hard over de snelweg. Plotseling verschijnt er een waarschuwingslampje op het dashboard. De auto wordt snel de vluchtstrook opgestuurd. Waar zit de fout? Wat moet er gebeuren om de auto weer goed te laten werken? Het is de dynamoriem. Men rijdt naar de volgende garage en de schade wordt gerepareerd.
Als we net zoveel aandacht aan ons lichaam zouden besteden als aan onze auto’s, zouden we beter af zijn. We laten onze auto’s regelmatig doorlichten. We hebben de sticker nodig, het vignet, anders mogen we niet meer rijden. Hoe zit het met preventieve zorg voor ons lichaam? Wat is de waarde van preventieve zorg? Een bezoek aan de dokter, een preventieve controle of nog iets anders?
Voorzorgsmaatregelen voor onze gezondheid
Het belang dat we aan een gezonde levensstijl hechten is cruciaal. Dit omvat een verstandig dieet, voldoende beweging, een intacte omgeving en werkplaats en een juiste mentaliteit. Het hangt grotendeels van onszelf af of we de weg naar gezondheid inslaan. Er wordt een beroep gedaan op onze rijpheid.
Uit een onderzoek is gebleken dat ongeveer 37% van de gezondheid van de levensstijl afhankelijk is. Erfelijke factoren zijn verantwoordelijk voor 29%, waarbij hier ook weer leefstijl van belang is of erfelijke factoren wel of niet een rol spelen. 24% van onze gezondheid hebben we aan het milieu te danken en slechts 10% aan de curatieve geneeskunde.
Onze gezondheid is zowel een geschenk als een opgave. Juiste principes moeten ons hierbij leiden, want ziekte is de inspanning van de natuur om het lichaam van omstandigheden te bevrijden die meestal door overtreding van de natuurwetten zijn ontstaan.
Een leven lang leren
De mens sterft twee keer. De eerste keer is wanneer hij met leren stopt. Dit spreekwoord is vooral waar als het om onze gezondheid gaat. Laten we onze kop niet in het zand steken. Het ligt aan ons om te leren hoe ons lichaam werkt. Op deze manier leren we gezondheid te waarderen en begrijpen waarom we sommige dingen wel en andere dingen niet moeten doen.
Ons lichaam is een waar wonder, ontworpen door een grote Schepper. Diezelfde Schepper wil dat we gezond en gelukkig zijn. Maar Hij wijst ons ook de weg om dit door middel van Zijn Woord, de Heilige Schrift te doen.
Gebruiksaanwijzingen
Wanneer we een huishoudelijk apparaat of een machine kopen, bestuderen we de gebruiksaanwijzing. We willen zo lang mogelijk kunnen genieten van hetgeen waarvoor we ons geld hebben uitgeven. En toch raakt een machine relatief snel verouderd. Het belandt in de vuilnisbak, want het werkt niet meer goed. Maar hoe lang willen we met ons lichaam leven? 75, 80 jaar, 100 als het er op aan mag komen! En moeten we dan geen gebruiksaanwijzing bestuderen en volgen?
De principes van de Bijbel zijn een basis waarop je kunt vertrouwen. Ze worden niet bij de eerste de beste modegril omvergeworpen. De belangrijkste principes zijn waarschijnlijk vrije wil en liefde. De vrije wil draagt verantwoordelijkheid. Het is aan mijn vrije wil om te beslissen of ik Gods advies wil opvolgen. En de Bijbel is er vol van. Laten we de wijze Spreuken van Salomo nog eens aandachtig doorlezen.
Het is ook mijn vrije wil of ik mijn levensstijl en dieet in deze of gene richting wil sturen. De keuze ligt bij mij. En de gevolgen zijn direct aan mijn beslissingen gerelateerd.
Persoonlijke verantwoordelijkheid betekent je zelf antwoorden op de levensvragen te geven, je eigen activiteiten te bepalen, jezelf in beweging te zetten, verstandig te consumeren. Sociale druk zet aan tot consumptie. Dit zie je bij roken, alcohol, eten en mode. Ben ik vrij om mijn eigen beslissingen te nemen en de gevolgen te dragen?
Liefde boven alles
Alleen gezond leven is echter niet genoeg. Lichaamsbeweging alleen zal me niet gezond houden. We moeten Gods liefde op elk gebied van ons leven toelaten. Gods liefde en liefde voor onze medemensen houdt ons gezond en geneest ons. Ik weet zeker dat iedereen dit wel eens heeft meegemaakt. Als je naar iemand opziet, van iemand houdt, leef je op een heel andere manier. Je krijgt kracht en benadert problemen op een heel andere manier. Als we schoonheid en liefde zien, stimuleert dat onze hormonen. Endorfine – gelukshormonen – komen vrij. Dit zorgt voor een gezonder leven.
Er is altijd iemand die van mij houdt – God en zijn zoon, Jezus Christus, die zoveel van mij hield dat hij zijn leven voor mij gaf. Deze kennis helpt me om ook mijn naaste lief te hebben. Dit maakt het leven vreugdevoller en aangenamer. Dit heeft een positief effect op de gezondheid.
Door ziekte de waarde van gezondheid realiseren
Gezondheid kan met veel geduld behouden of herwonnen worden. Het was zeker niet de bedoeling van onze Schepper om ons lichaam, dat Hij zo wonderbaarlijk heeft voorbereid (Psalm 139, vers 14), schade toe te voegen. Ziekte en nood zijn meestal het gevolg van de ongehoorzaamheid van de mens aan Gods wetten. Hippocrates zei: “Ziekten komen niet uit het niets, maar ontstaan uit dagelijkse kleine zonden tegen de natuur. Wanneer deze zich hebben opgestapeld, lijken ze plotseling uit te barsten.”
Ziekten worden ook door mentaal wangedrag veroorzaakt. Egoïsme, schuldgevoel, angst, overbelasting kunnen mensen mentaal en organisch ziek maken. We kennen hiervoor de term “psychosomatiek”. Hier komt ook mijn eigen verantwoordelijkheid om de hoek kijken. Wil ik mezelf met negatieve gedachten kwellen of zoek ik hulp bij God en bij mijn medemensen? De keuze ligt bij mij. Nog een gedachte over verantwoordelijkheid: geen mens is alleen ziek. Zijn omgeving lijdt altijd met hem mee. Daarom is het gezegde: ik kan met mijn lichaam doen wat ik wil eigenlijk verkeerd. Als ik niet gezond ben, lijden mijn naasten met mij mee. Ik heb ook verantwoordelijkheid voor hen. Er ligt verantwoordelijkheid in liefde.
Over de zin van ziekte
Heeft ziekte überhaupt een zin? We zullen het zeker niet meteen begrijpen en willen hier ook niet over nadenken. Maar er is één ding dat we na elk herstel kunnen doen: een nieuwe koers inslaan, goede voornemens uitvoeren, goed gebruik van onze beperkte krachten maken en vooral dankbaar zijn voor de herwonnen gezondheid.
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Esther Neumann heeft voedingsleer aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Sindsdien was ze auteur voor het gezondheidstijdschrift “Leben und Gesundheit” en gaf op verschillende plaatsen in Oostenrijk gezondheidslezingen.
Geef een reactie