Soms is loslaten moeilijk – zoals het breken met een oude, verslavende gewoonte. Het kost zoveel moeite om obstakels te overwinnen en negativiteit te verwerken. Blijven hangen in je verleden kan je gezondheid, geluk, liefde, succes en nog veel meer dwarsbomen.
Het vergt moed en vastberadenheid om de kunst van het loslaten te beheersen. Dan, en alleen dan, kan genezing plaatsvinden en kun je een nieuwe kijk op het leven krijgen. Als je ervoor kiest om negativiteit niet los te laten, is het alsof je elke dag er voor kiest om vergif in te nemen. Het is tijd om stappen te ondernemen en positiviteit terug te brengen in je leven.
Niet willen loslaten is alsof je jezelf langzaam vergiftigt
Als je in het leven onder negativiteit gebukt gaat, is dit net een ketting om je nek die je neerhaalt en je van succes en geluk weghoudt. Als je weigert negativiteit los te laten, kan dat zoveel stress met zich meebrengen. Het is alsof je jezelf langzaam vergiftigt.
Er zijn veel dingen die je in je leven vast kunnen laten lopen. Je kunt in jezelf of in iemand die je pijn heeft gedaan teleurgesteld zijn. Je piekert er eventueel elke dag over – misschien wel elke minuut – en je geeft negativiteit voortdurend een momentum.
Het lijkt misschien onmogelijk om zulke gevoelens los te laten, maar zoals bij alles, zijn er mogelijkheden om ze los te laten en je op het opbouwen van je energie te richten in plaats van het langzaam weg te laten sijpelen. Angst om los te laten slurpt je energie op en weerhoudt je van de innerlijke rust die men nodig heeft om in het leven vooruit te komen.
Loslaten is net als elke andere slechte gewoonte die je wilt corrigeren. In het begin lijkt het onmogelijk, maar hoe meer je er aan werkt, hoe makkelijker het wordt om dingen zoals giftige relaties, negatieve gedachten en wrok los te laten.
Het kan eenvoudiger worden als je in het begin één ding uitkiest om los te laten. Door aan één kwestie te werken en je op loslaten te richten, kun je gemakkelijker naar de volgende kwestie overstappen als je er klaar voor bent.
Je kunt bijvoorbeeld je best doen om iemand te vergeven, maar tegelijkertijd nog steeds aan wrok vasthouden die je stress bezorgt. Het vergeven van onrecht dat je werd aangedaan kan een van de moeilijkste emoties zijn om te verwerken.
Realiseer eerst dat vergeving niet betekent dat je ontkent wat je is aangedaan. Wat het wel betekent, is dat je een oplossing voor de negatieve gedachten en emoties wilt vinden die je over die persoon hebt.
Vijf dingen die je moet loslaten om van stress af te komen
Dingen die je dwarszitten als prioriteit in je hoofd zetten, kan stress veroorzaken die nooit meer weg lijkt te gaan. Bepaalde stressfactoren zijn schadelijker dan andere en kunnen ervoor zorgen dat je je over jezelf en andere mensen in je omgeving zo slecht voelt dat je verlamd raakt en niet in staat bent om gelukkig te zijn.
Er zijn vijf stressfactoren die mensen heel moeilijk los kunnen laten:
- Woede – Woede in je leven kan met gevoelens van wrok, wraak en bitterheid gepaard gaan. Behalve als je de woede kunt verwerken – of je nou boos op een persoon of op een situatie bent – kan het alle aspecten van je leven beïnvloeden. Je kunt aan de woede vasthouden en de vele gezondheids- en emotionele gevolgen onder ogen zien, of leren hoe je kunt vergeven en verder met je leven kunt gaan.
- Verdriet – Het verlies van een dierbare, door overlijden, scheiding, vervreemding of op een andere manier, kan verdriet veroorzaken dat moeilijk wordt om los te laten is. Verdriet is een normale reactie op een verlies en er zijn vijf stadia waar je mee te maken krijgt. Eerst is er ontkenning. Dan woede, afdingen, depressie en als laatste – acceptatie. Het kan zijn, dat je slechts één of twee van deze stadia doorloopt, maar het belangrijkste is, dat je door het te accepteren en los te laten je verdriet beëindigt .
- Wrok – Wrok is in de zin met woede vergelijkbaar dat elk gebied van je leven kan doordringen en je ervan kan weerhouden om van mensen en ervaringen te houden. Vasthouden aan wrok is een aanslag op je geluk. Een populair citaat over wrok vergelijkt het met het innemen van vergif en hopen dat de ander er aan sterft. Voor zowel woede als wrok bestaat de remedie uit acceptatie, vergeving en loslaten..
- Controle – Mensen die er behoefte aan hebben om anderen te controleren zijn heel kwetsbaar om onnodige problemen in hun leven te veroorzaken. Als je de behoefte om te controleren loslaat, wordt er juist iets gewonnen. Je wint het vermogen om mensen te accepteren zoals ze werkelijk zijn in plaats van steeds weer teleurgesteld te worden omdat ze niet aan jouw wensen of verwachtingen voldoen.
- Verleden – Dingen uit het verleden kunnen je zelfs tot je sterft blijven achtervolgen, tenzij je leert om alle negativiteit los te laten. Het kan zijn, dat je je aan het verleden vastklampt omdat het een gelukkige tijd voor je was. Maar door situaties waar je geen invloed op hebt, zijn die gelukkige tijden voorbij. Sentimenteel zijn over die oude tijd zal die tijden niet terugbrengen. Aan de andere kant kan het zijn dat je je aan ongelukkige dingen uit het verleden vastklampt. Het ontwikkelen van een positievere houding en/of vergevingsgezindheid kan je helpen om verder te gaan.
De drang om aan woede, verdriet, wrok, controle en het verleden vast te houden kan overmeesterend lijken, maar door te leren hoe je deze slopende gevoelens los kunt laten, kan een deur naar geluk openen die je nooit voor mogelijk had gehouden.
Laat jezelf toe om door emoties heen te gaan
Tenzij je eerst een emotioneel proces doorloopt, is het moeilijk om situaties en mensen los te laten, – zoals huilen zoveel als nodig of je gedachten of gevoelens op een manier onder woorden brengen die bij de ontvanger duidelijk overkomt.
Studies hebben aangetoond dat het opkroppen van emoties zoals woede je kankerrisico kan verhogen en op vele andere manieren de jaren van je leven kan verkorten. Als je deze emoties loslaat, neemt de bloedtoevoer naar het frontale gebied van de hersenen toe en meer positieve emoties worden toegelaten.
Negatieve en onderdrukte emoties spelen een enorme rol in de ontwikkeling van je geestelijke en lichamelijke gezondheid en welzijn. Zulke emoties leiden vaak tot ongezonde copingmechanismen om de druk van het opkroppen van deze emoties te verlichten.
Drugs, alcohol, sigaretten en junkfood kunnen allemaal bij het verwerken van opgekropte emoties een rol spelen, maar het is evident dat het veel beter voor je is om met deze gevoelens om te gaan dan om ze vast te houden.
Je kunt misschien een tijdje een façade opzetten – zowel voor anderen als voor jezelf – en jezelf ervan overtuigen dat je niets op de wereld hebt dat je deprimeert en stress bezorgt. Maar uiteindelijk zullen die opgekropte gevoelens, net als een fles frisdrank die door elkaar geschud is en waarvan je ineens de dop eraf haalt exploderen.
In plaats van dat je in één keer ontploft en allerlei problemen veroorzaakt, is het beter om je emoties beetje bij beetje te uiten – net zoals je langzaam de dop van een frisdrankflesje draait en beetje bij beetje wat laat bruisen.
Het kan zijn dat je je ware gevoelens in een relatie verbergt omdat je bang bent gekwetst te worden, of dat je de woede in je opslaat en dan ineens ontploft. Het kan ook gebeuren dat je je woede op iemand anders afreageert.
In plaats van jezelf in gevaar te brengen door je emoties op te kroppen, kun je beter naar gezonde manieren zoeken om je emoties te uiten, zoals sporten, praten met een therapeut, je gedachten onder controle houden, een dagboek bijhouden of een van de vele andere manieren kiezen om op een constructieve manier met je emoties om te gaan.
Leer dat vergeving niet betekent dat ze overal ongestraft van af komen
Leren hoe je moet vergeven kan je van negativiteit in het leven bevrijden die je onder druk zet en je van het geluk weerhoudt waarnaar je verlangt. Vergeven heeft voor iedere persoon een andere connotatie.
Wrok, boosheid en wraakgedachten spelen meestal een rol in situaties waarin je iemand wilt vergeven. Dat maakt het moeilijker om door de emotionele onrust heen te komen.
Als iemand je op een schijnbaar onherstelbare manier heeft gekwetst, heeft deze persoon controle over je gevoelens en emoties totdat je kunt vergeven en loslaten. Het kan tijd kosten om de pijn te helen, maar als je vergeeft, verminder je de controle van deze persoon en bevrijd je jezelf.
Er zijn veel manieren om te vergeven. Eén manier is om naar het goede in de persoon te zoeken die je gekwetst heeft, en een dagboek bijhouden helpt om deze goede punten te vinden. Je kunt ook proberen jezelf in de persoon te verplaatsen.
Misschien heeft hij of zij in zijn of haar leven moeilijkheden gehad die de negativiteit tegenover jou hebben veroorzaakt. Of denk aan soortgelijke misstappen die je zelf hebt begaan en waardoor iemand werd gekwetst die je eigenlijk niet wilde kwetsen.
Vergeving betekent niet dat je terug in een onhoudbare relatie moet keren. Het betekent niet dat alles weer hetzelfde moet zijn als voorheen. Het betekent dat je jezelf van de woede en de slechte gevoelens tegen de persoon die je gekwetst heeft kunt bevrijden. Maar jezelf beschermen kan inhouden dat je sommige banden met die persoon moet verbreken. Jezelf beschermen maakt deel uit van het proces van loslaten.
De voordelen van anderen vergeven zijn talrijk. Je mentale gezondheid en concentratievermogen worden beter omdat je niet meer aan negatieve dingen denkt. Dat kan een positieve verandering in relaties, vijandigheid en angst teweegbrengen die je ten opzichte van andere mensen voelt.
Wat je gezondheid betreft – woede loslaten en de kracht van vergeving gebruiken kan invloed op je bloeddruk, immuunsysteem en hart hebben. Depressies zullen je minder snel in hun greep krijgen en je gevoel van eigenwaarde kan toenemen.
Wanneer je vergeeft, gebeurt er iets wonderbaarlijks: je hersenbanen zitten niet meer in het binnenlaten van negatieve gedachten en emoties gevangen. Je kunt bepalen waar je aan wilt denken en je bent niet altijd geobsedeerd om wraak te nemen of om de persoon die je pijn heeft gedaan te haten.
Denk er eens over na. Je bent het aan jezelf verschuldigd dat de persoon die je gekwetst heeft je niet langer beheerst – en dat is wat de kracht van vergeving in je leven kan teweegbrengen.
Niet vergeven kan je levensvreugde wegnemen en voorkomen dat je van een lamlendig en gekwetst gevoel naar een gelukkiger en veel geïnspireerder leven overgaat. Vandaag de dag zijn wetenschappers en medische experts het erover eens dat het vasthouden aan een ernstige wrok giftig voor je gezondheid kan zijn – zowel mentaal als fysiek.
In plaats van vergeving als een teken van zwakte te zien, is het een teken van kracht – een teken dat je controle hebt over je eigen leven. Misschien zeg van jezelf dat je niet in staat bent om de ander te vergeven. Als je christen bent, vraag God dan om je kracht te geven om deze moeilijke stap te zetten. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.
Kanaliseer je ellende in iets positiefs
Je gekwetste gevoelens en verdriet in een positief gevoel omzetten is een uitdaging. Maar als je actie onderneemt, verandert alles. Denk aan de keren dat je een werktaak had die je maar bleef uitstellen.
Als je actie ondernam om de taak af te ronden, verzamelde je dynamiek en boekte succes. Als je geen actie ondernam, leidde dat misschien tot ernstige gevolgen, zoals het verlies van je baan of een verbroken relatie.
Als je je op het verleden en alle kwetsingen die anderen je hebben aangedaan concentreert, ben je niet in staat om al het positieve in je leven te zien. Het is een neerwaartse spiraal van negativiteit die je misschien nooit meer kwijtraakt als je geen stappen onderneemt om hem te doorbreken. Wrok, verontwaardiging en andere soorten pijn zijn berperkend in wat je kunt doen en wie je kunt zijn.
Het kan ook zijn dat je problemen in je leven tolereert waarvan je denkt dat je er geen controle over kunt hebben. Je hebt ze als normaal geaccepteerd, maar ze slurpen je energie op omdat je niet tevreden bent met je status quo. Meestal ben je echter in staat om een positieve verandering teweeg te brengen. Er is misschien wat moed voor nodig, maar als je er later op zal terugkijken, zul je jezelf dankbaar zijn en zien dat je de juiste beslissing hebt genomen.
Streef naar grootsheid in je leven in plaats van je aan controlerende of belastende toestanden of mensen over te geven. Als je in een web van gevoelens, wraak, tolerantie, verdriet en wrok verstrikt zit, besef je misschien niet welke tol dat eist. Je kunt je hier maar beter overheen zetten en proberen het allerbeste te worden dat je kunt zijn.
Uiteindelijk moet je een keuze maken. Je kunt besluiten om met iets door te gaan dat giftig voor je gezondheid, je geest en je toekomst is. Of je kunt besluiten om het los te laten. Open gewoon je handen en laat de woede, gekwetste gevoelens, emoties van ontevredenheid en gevoelens van waardeloosheid uit het verleden vallen. Zodra je handen leeg zijn, kun je naar iets beters grijpen, iets dat vrede en geluk in je leven zal brengen.
Jezus zegt:
Ik ben gekomen opdat zij leven hebben, en dat zij het overvloedig hebben.
Johannes 10,10 NKJV
God heeft plannen met je leven. Hij wil je een nieuw doel geven, een nieuwe bestemming. Hij wil dat je je leven met het beste potentieel leeft dat je maar kunt hebben. Ben je klaar om dingen los te laten?
Heb je een engelse gids nodig om je te helpen begrijpen hoe je op een allesomvattende manier met stress kunt omgaan? Leer hoe je stress, mentaal, fysiek, emotioneel en strategisch in je leven kunt bestrijden.
Martin Neumann heeft in 1998 een opleiding voor levensstijlinterventies in het Wildwood Lifestyle Center & Hospital genoten. Sindsdien heeft hij in verschillende delen van de wereld lezingen over een gezonde levensstijl en natuurlijke geneesmiddelen gegeven. Martin is tevens ook de oprichter van de website Abundant Health.
Geef een reactie