Heb je je weleens afgevraagd hoe een gewoonte ontstaat? Vind je het moeilijk om gewoontes te veranderen? Je staat er niet alleen voor. laten we eens kijken naar de juiste manier om gewoontes blijvend te veranderen
Onze geest werkt met gedachten, gevoelens en acties: houdingen en keuzes. We denken, voelen en handelen. Door dezelfde handelingen dag na dag, maand na maand, jaar na jaar te herhalen, creëren we een gewoonte. Met de herhaling van gewoontes, of het nu gaat om eten, kleding of de manier waarop je denkt en met jezelf en anderen omgaat, ontwikkel je een persoonlijk karakter. Herhaalde handelingen vormen dus ons karakter. De volgorde is:
- gedachten leiden tot gevoelens
- gevoelens leiden tot acties
- acties brengen gewoonten voort
- gewoonten genereren karakter
Kan je je nog herinneren aan de tijd toen je voor het eerst rijlessen nam? Een tijdje lang, zelfs nadat je je rijbewijs in handen had, moest je nog nadenken over welk pedaal je moest gebruiken om gas te geven en welk pedaal de rem was, wanneer je moest aangeven dat je een bocht nam en dat de parkeerstand moest inschakelen als je stopte. Maar na verloop van tijd, door herhaling, begon dat allemaal automatisch te gebeuren zonder dat je erover na hoefde te denken. Er ontstond een gewoonte, een conditionering.
Om een nieuwe gewoonte te creëren zijn inspanning, doorzettingsvermogen en zelfcontrole nodig. Zie de volgende passage:
De kracht van zelfbeheersing wordt door training sterker. Wat eerst moeilijk lijkt, wordt door voortdurende herhaling gemakkelijk, en uiteindelijk worden juiste gedachten en handelingen een gewoonte.
E.G.White, Mind, Character and Personality Deel 1, blz. 285.
Hersencellen, neuronen, vormen een elektrochemische schakeling in de hersenen, een netwerk met miljarden neuronen die met elkaar communiceren. Wanneer je altijd op dezelfde manier over een bepaald onderwerp denkt, wordt die gedachtegang een vastgeroeste overtuiging in je psyche. Je manier van denken zal dan sterke invloed op je leven relaties, werk en sociale leven hebben. We veranderen in datgene waar we het meest aan denken. De hersenschakelingen werken namelijk zo, dat ze functies herhalen die in de loop van de tijd zijn geconditioneerd; en dit wordt gewoonte genoemd.
Mensen die eraan gewend zijn om naar de negatieve kant van de dingen te kijken, die de neiging hebben om hun gedachten op tragedies te richten, die altijd pessimistisch denken, zijn bevorderlijk dat hun hersenen ongezond functioneren. Studies in de positieve psychologie tonen aan dat het cultiveren van dankbare gedachten en hoop ook de lichamelijke gezondheid ondersteunt. Maar wanneer iemand negatieve gedachten en ideeën koestert, zijn immuunsysteem op zodanige manier beïnvloed wordt dat infecties gemakkelijker kunnen ontstaan.
Onderzoekers van de Universiteit van Arizona, die stress bestudeerden, ontdekten bijvoorbeeld dat mensen die hun hoop door een verlies in het leven verloren niet alleen vaker infecties opliepen, maar dat deze infecties ook langer bleven. Dit komt omdat verdriet de immuniteit verzwakt, waardoor afweerstoffen zoals T-lymfocyten en B-lymfocyten minder effectief in het bestrijden van virussen en bacteriën gaan werken, dat wil zeggen: de mentale houding beïnvloedt het lichaam, waardoor psychosomatische ziekten en klinische aandoeningen zoals een verzwakt immuunsysteem kunnen onstaan.
Mensen die slechte denkgewoonten cultiveren, kunnen dus in hun leven vaker lichamelijke aandoeningen krijgen. En het tegenovergestelde is ook waar: goede fysieke gewoontes, een positieve, optimistische, hoopvolle mentale houding en vertrouwen in God, maken het gemakkelijker voor het lichaam om beter en beschermender op ziekte te reageren. Het goede nieuws is, dat er een mechanisme in onze hersenen werkzaam is dat neurogenese heet en met de flexibiliteit, neuroplasticiteit; een soort van biologische veerkracht van de hersenen te maken heeft. Met andere woorden, de mogelijkheid bestaat om dingen te veranderen.
Met andere woorden: hersencellen die gewend zijn geraakt om op een bepaalde neurale manier te functioneren, die verslaving veroorzaakt, kunnen op volwassen leeftijd weer normaal gaan functioneren, waardoor het mogelijk is om een nieuwe gewoonte te creëren. Sommige onderzoeken suggereren dat een nieuwe gewoonte in drie weken, of 21 dagen kan worden opgebouwd. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het 40 dagen vergt om een andere gewoonte te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat dit mogelijk is.
Maar het is waar dat verandering in veel gevallen niet gemakkelijk te realiseren is? Sommige negatieve gewoonten hebben iets meer nodig dan fysieke en psychologische middelen om te verdwijnen of onder controle gebracht te worden. Er bestaan gewoontes die diep in een persoon geworteld kunnen zijn, die al jarenlang in het leven van het individu zitten en een ongezond genot met een sterk gevoel van voldoening opleveren, dat wilskracht alleen niet voldoende zal zijn is om ze te doorbreken. Vandaar dat het nodig is om in een hogere macht te geloven, die ik God de Schepper noem. Hij kan ons de kracht geven om zulke gewoontes te overwinnen.
Wil je een slechte gewoonte in je leven kwijt ? Neem de eerste stap. Zet een doel op. Bijvoorbeeld: Voor vandaag ga ik deze slechte gewoonte niet beoefenen. Met andere woorden, vandaag begint de strijd! Hoe het morgen zal gaan, laat je aan morgen over. Misschien moet je met het opsplitsen van de dag worstelen, in de zin van besluiten om de slechte gewoonte in ieder geval ’s ochtends niet te doen. Neem het besluit door tegen jezelf te zeggen: deze ochtend zal ik geen slechte gewoonte beoefenen…. . Noem de verslaving die je die dag niet wilt beoefenen. Als je voelt dat de kracht van een slechte gewoonte bezit van je neemt, gebruik dan hulpmiddelen van spirituele aard, zoals leden van Anonieme Alcoholisten doen:
- Geef toe dat je machteloos staat tegenover je slechte gewoonte.
- Geloof dat een macht die groter is dan jezelf, de God van het Universum, je kan helpen.
- Besluit om je leven aan de zorg van deze Schepper en God over te geven.
Dus begin nu te geloven. Geloof dat het mogelijk is om een slechte gewoonte te veranderen, want het is de moeite waard om de resultaten van juiste keuzes te oogsten.
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Dr. Cesar Vasconcellos de Souza is als psychiater en internationaal spreker werksaam. Hij is auteur van 3 boeken, gedurende 25 jaar rubriekschrijver van het gezondheidstijdschrift “Vida e Saúde” en heeft een regelmatig programma lopen op het TV-kanaal “Novo Tempo”.
Geef een reactie